Constantin Lăcătuşu – Primul Român pe Everest

     Ticu Lăcătuşu este unul dintre alpiniştii care au recuperat startul întârziat al românilor spre Himalaya. În anii 1990-1991 realizează două premiere în Caucaz. Un an mai târziu urcă Broad Peak, primul optmiar cucerit de un român. În 1993 continuă premierele în Caucaz. În plină formă, porneşte în anul următor spre Everest, pe un traseu în premieră mondială (prin Tibet, pe faţa nord-estică), şi ajunge până la 8.100 m.

    Dar intervine în acţiunea de ajutorare a unei expediţii internaţionale aflate în dificultate, salvând viaţa unui canadian. Ratează astfel vârful, dar obţine ceva mai preţios: „Viaţa unui om este mai presus decât orice munte, decât orice performanţă. Fără această solidaritate nu ar mai exista nimic, iar eu aş abandona definitiv escaladele”. Comitetul Olimpic Român îi acordă Premiul Fair Play. Va ajunge pe Everest în anul următor, pe ruta versantului nordic. ( citeste mai mult… )

   Dacorom International Ltd. a sprijinit prin sponsorizare expeditiile in Everest, pentru ca admira si sustine curajul, si realizarile „de varf” -la propriu de data aceasta.

Expediţia EVEREST 1994

1994 – HIMALAYA: Everest (8848m) – 8100m pe o ruta noua, pe fata NNE (Tibet). Echipa internationala condusa de Russell Brice, incluzand alpinisti faimosi precum frantuzoaica Chantal Mauduit si americanul Marty Schmidt. Actiuni de salvare a unor alpinisti aflati in pericol (din Canada, SUA, Italia, Noua Zeelanda). Lacatusu primeste “Trofeul Fair-Play”, acordat de Comitetul Olimpic Roman.

Expediţia EVEREST 1995

1995 – HIMALAYA: Everest (8848m) – “Acoperisul Lumii”, ruta nordica (North Ridge/NE Ridge) – prima ascensiune romaneasca a Varfului Everest (17 Mai). Din echipa internationala (Romania, Noua Zeelanda, Franta, Canada, Finlanda, Nepal) condusa de Russell Brice (NZ) doar Lacatusu a atins varful. Din expeditie a mai facut parte un alt grup/echipa de filmare din care a ajuns pe varf australianul Greg Child (25mai, impreuna cu 2 serpasi si oxigen artificial) si celebra scotianca Alison Hargreaves care a reusit premiera feminina fara oxigen artificial si fara spriinul serpasilor.

Echipa Everest Nord Everest
 Membrii expediţiei EVEREST 1994  Everestul  Everest  Everest
Everest SW Face Trasee spre Everest Ticu Lăcătuşu pe Everest
 Everest faţa SW  Ticu Lăcătuşu în expediţia Everest 1994 Trasee spre Everest (imagine satelit)  Ticu Lăcătuşu singur pe Everest în 1995